Behandelingen

Knippen

Met behulp van een rechte of effileerschaar kan de vacht op verschillende lengten worden ingekort. Deze behandeling wordt veel toegepast bijvoorbeeld bij de Maltezer, Shih Tzu, Bichon Frise, Poedel, of kruisingen hiervan.

Scheren

Met een tondeuse wordt het haar ingekort. Hier zijn verschillende lengtes, oplopend van heel kort (kaal) tot langer model. Bijna elk ras kan geschoren worden, maar ook door gebruik te maken van meerdere technieken (knippen en scheren) bijv het lichaam iets korter met de tondeuse en de poten in model gebracht met knippen.

Ontwollen

Honden met een dikke ondervacht mogen geholpen worden om door de rui heen te komen, dit heet ontwollen. Door middel van een ontwolhark de onderwol wordt tussen de dekharen uitgekamd, waarbij ook loszittende dekharen meekomen. Het ontwollen en gecombineerd met een wasbeurt versnelt de rui en de hond is dus sneller door de ruiperiode heen. Rassen die meestal 2 keer per jaar ontwold moeten worden zijn bijvoorbeeld de Husky, Duitse Herder en Berner Sennenhond etc.

Plukken / Strippen

Ruwharige honden bijvoorbeeld Schnauzers, Ruw harige Teckels en de meeste Terriërrassen kunnen geplukt worden. Dat wil zeggen dat de bovenste dode haarlaag met hand of met een trim-mes verwijderd wordt, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Na een goede plukbeurt, waarbij de bovenste haarlaag verwijderd wordt, blijft de onderste laag (de ondervacht) staan. De meeste plukhonden komen 2 x per jaar in de trimsalon, de vacht kan alleen geplukt worden als deze “rijp” is (dus in de rui). Het plukken is niet pijnlijk. De natuurlijke ruiperiodes zijn aan het eind van de winter aan her eind van de zomer.

In plaats van 2 x per jaar kort plukken is het mogelijk om de honden 3 à 4 x per jaar te plukken, waardoor de hond een kortere harde bovenvacht krijgt. Deze manier van plukken wordt strippen genoemd. Strippen houd in dat er ongeveer de helft van de te plukken vacht wordt weggehaald. Hierdoor blijft er een deel van de bovenvacht en de gehele ondervacht over. Die lagen hebben dan een verschillende haarleeftijd en heeft als voordeel dat de hond er altijd verzorgd bijloopt. Hij blijft zo beter in model.

Niet alleen ruwharen worden geplukt maar ook honden met overgroeiend pluishaar worden geplukt, zoals Spaniels, Setters en Retrievers. Bij deze honden wordt niet de bovenvacht maar juist de ondervacht die boven de bovenvacht uitkomt uitgeplukt.

Hairydogs trim salon hoofddorp nieuw vennep